Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Zoek functie placeholder
Gorges Du Verdon Frankrijk

Gorges Du Verdon Frankrijk

Gorges Du Verdon Frankrijk

Boek hier de beste aanbiedingen

Booking.com
Vacanceselect
Allcamps

Inhoudsopgave:

Gorges du Verdon

De Gorges du Verdon wordt ook wel de Grand Canyon Du Verdon genoemd. Het is een prachtige kloof die door het zuiden van Frankrijk loopt.

Het bevindt zich op de grens van de departementen Var en Alpes-de-Haute-Provence. Lees hier wat er te doen is in de Gorges Du Verdon.

Over de Gorges du Verdon

Gorges Du Verdon is de bekendste kloof van Europa. Het is de op een na grootste kloof in Europa. Alleen de tarakloof in Montenegro is groter.

De kloof bevindt zich in het regionaal natuurpark Verdon. Dit natuurpark is 180.000 hectare groot. Gorges du Verdon ligt ongeveer 80 km landinwaarts vanaf de Côte d’Azur.

De rivier Verdon heeft in een tijdsbestek van duizenden jaren, de kloof uitgesneden over een lengte van 25 kilometer. Het water heeft door de jaren heen het kalksteen weggesleten waardoor er in de kloof rotswanden te vinden zijn van wel 700 meter hoog. Nog steeds slijt de rivier de kloof steeds dieper uit.

De rivier de Verdon ontspringt op 2500 meter hoogte tussen de bergen. Als eerste komt de rivier in Lac de Castillon uit.

Lac Castillon

Lac de Castillon is een groot stuwmeer vlakbij de plaats Castellane. Het meer heeft een lengte van acht kilometer en is bijna 500 hectare groot. Lac Castillon is het op een na grootste stuwmeer in dit gebied.

In het Lac de Castillon mag je zwemmen. Er zijn verschillende (bewaakte) stranden waar u lekker kunt genieten en een verfrissende duik kunt nemen in het azuurblauwe water. Ben je liever actief bezig dan kun je o.a. waterfietsen, kanoën of kajakken.

Twee keer in de week worden de sluizen opengezet en stroomt het water de kloof in. Daardoor stijgt het water. Op deze dagen kun je er wildwatersporten beoefenen zoals raften, canyoning of hydrospeed.

Lac de Sainte-Croix

Het water stroomt vijfentwintig kilometer door de kloof om vervolgens in le Lac de Sainte-Croix terecht te komen. Lac de Sainte-Croix ligt tussen Moustiers-Sainte-Maire en Sainte-Croix-du-Verdon. Het meer van Sainte-Croix is het op een na grootste stuwmeer van Frankrijk, enkel het Lac de Serre-Ponçon is groter. Het meer bestaat sinds 1973.

Vanaf de weg naast het meer heb je een schitterend zicht op de 95 meter hoge en 200 meter brede kloof van de Verdon. Vanaf het water heb je een prachtig zicht op de steile rotswanden die aan weerszijden oprijzen. Als je stroomopwaarts vaart dan vaar je onder de Pont du Galetas door, deze brug is bekend omdat je er prachtige foto’s kunt maken van de hoge rotswanden.

Wat te doen bij je bezoek aan de Gorges Du Verdon

Wandelen

Wandelen is een mooie manier om de Gorges du Verdon te verkennen. Het gebied telt maar liefst 1.000 kilometer aan wandelpaden met bewegwijzering en is volgens veel wandelaars het mooiste gebied van Frankrijk om te wandelen. In de omliggende dorpjes kun je wandelkaarten kopen. Geniet tijdens de wandeling van het prachtige landschap van torenhoge kliffen, azuurblauw water dat zich een weg tussen de rotsen door baant.

Ga het water op

Huur een bootje, kano, kajak of waterfiets en ga op ontdekking in de Gorges Du Verdon. Deze vaartuigen zijn te huur voor een uur, 2 uur, halve dag of dag. Het is ontzettend toeristisch, maar wel een ervaring om nooit te vergeten.

Start bij Pont du Galetas en vaar onder de brug door. Het begin van de kloof, waar de hoge, steile rotswanden zijn is meteen het meest indrukwekkende stuk.

Je kunt een heel eind de kloof invaren tot je op een eindpunt komt, daar moet je omdraaien en dezelfde route terugnemen waarbij je weer uitkomt op het meer Lac de Sainte-Croix.

Ben jij een echte durfal? Ga dan voor een wat spannendere manier het water op. Ga bijvoorbeeld raften, canyoning of hydrospeed.

Raften

Raften kun je doen vanuit Castellane. Deze activiteit is toegankelijk voor kinderen vanaf 8 of 12 jaar, naar gelang het parcours en de duur van de afdaling, van twee uur voor een introductietocht tot één dag voor gevorderden.

Hydrospeed

Met een hydrospeed boei, duikpak en zwemvliezen aan, volg je een gids. Het begin van de afdaling is gemakkelijk, zodat je kunt wennen aan uw uitrusting. Vervolgens kom je langs een aantal stroomversnellingen. Deze activiteit is geschikt voor jongeren vanaf 16 jaar.

Canyoning

Met deze activiteit ontdek je verschillende canyons te voet. Na een gemakkelijke abseil afdaling kom je langs natuurlijke glijbanen en kabelbanen en spring je in het water! Dit is de Verdon met al zijn bochten, zoals je de rivier nooit vanaf de weg zou kunnen ontdekken. De tocht wordt aangepast aan uw niveau. Je kunt kiezen uit een introductietocht of een dagtocht, en deze activiteit is toegankelijk voor kinderen vanaf 10 of 12 jaar.

Air boat

Je vaart de Verdon af aan boord van een eenpersoons opblaaskajak met peddel. De activiteit is toegankelijk voor kinderen vanaf 12 of 16 jaar, afhankelijk van het gekozen parcours. In minder dan twee uur vaar je 7 km langs kleine en grotere stroomversnellingen.

Aqua-rando

Met deze activiteit verken je de Verdon door je te voet of al zwemmend te laten meevoeren met de stroming, met een aangepaste uitrusting. Waaghalzen kunnen hierbij ook springen in watergaten. Met deze activiteit kun je op je gemak het landschap bewonderen langs het water. Vanaf 10 jaar voor een introductietocht en vanaf 16 jaar voor een hele dag.

Auto rijden

Het is zeker een aanrader om het gebied te ontdekken met de auto. Je kunt ruim 100 km toeren in het gebied van de Verdon. Route des Crêtes is de bekendste route en onderweg zijn er verschillende stops waar je onvoorstelbare uitzichten hebt. Vanaf Castellane kun je deze mooie route starten. Rijdt richting La Palud-sur-Verdon, waar de route pas echt begint.

 

Route des Crêtes

Het bergdorp La Palud-sur-Verdon is het startpunt van de Route des Crêtes. Vanuit dit punt gaat er een bochtige weg langs afgronden met op 14 punten een prachtig uitzicht. De Route des Crêtes mag je echt niet missen als je een dagtrip maakt rond Gorges du Verdon.

Via deze route zie je de kloof op zijn mooist. Er zijn onderweg verschillende mogelijkheden om te stoppen waarbij je je kan vergapen aan schitterende uitzichten. De kans bestaat dat je de gieren kunt bewonderen. Ze nestelen zicht in de steile rotswanden en laten zich vaak met velen tegelijk zien.

Activiteiten voor waaghalzen

Bungeejumpen

Op zo’n tien kilometer van Castellane kun je bungee jumpen. Je springt vanaf de Artuby brug, de hoogste bungee jump plek van Europa. De afstand van de brug naar de grond is 182 meter, de val is iets korter, namelijk 150 meter.

Klimmen

Klimmen is toch wel de sport om te beoefenen in de Verdon. Liefhebbers komen van over de hele wereld om de steile wanden te beklimmen in een van de mooiste klimgebieden van Europa. Op dit moment zijn er 2.000 klimtrajecten toegankelijk in de Verdon. Beginners kunnen ook het klimmen ontdekken in de Verdon, op meer toegankelijke trajecten en onder begeleiding van een professionele instructeur.

Paragliden

Vanaf de top van de Mont Chalet kunt u paragliden, genieten van stilte en met een beetje geluk krijgt u een gier of berggeit te zien.

Mountainbiken

In het park kun je verschillende ATB-routes rijden. De Robion-route is 16 kilometer (5 uur) lang en tijdens deze route krijg je alle facetten van de landschappen in de Gorges Du Verdon te zien. Hij begint in het dorpje Robion aan de zuidkant van de kloof en voert onder meer langs de Top van de Colle op 1.193 meter. In de dorpen La Palud-sur-Verdon en Castellane kun je fietsen huren en routekaarten kopen.

Tips

  • Je kunt bij de brug Pont du Galetas gratis parkeren en een bootje huren.
  • Huur een vaartuig op het water voor langere tijd. Zo kun je rustig aan doen en alles goed in je op nemen. Als je één uur een bootje huurt kom je net wat tijd te kort om tot het eindpunt te varen.
  • Zorg er (zeker in het hoogseizoen) voor dat je vroeg bent; om de drukte voor te zijn én om te genieten van het zonlicht op het water in de kloof.
  • Wil je een wildwatersport gaan beoefenen, doe dit dan op de dagen dat de sluizen geopend worden.
  • Breng een bezoekje aan de dorpen Castellane en Moustiers-Sainte-Marie.

Accommodaties bij de Gorges du Verdon

Wil je graag overnachten bij de Gorges Du Verdon dan zijn er verschillende reisaanbieders waar je een accommodatie in Du Verdon kunt boeken. Voor campings bij Gorges du Verdon klik je hier.

Laatst toegevoegd

Populaire Thema's

Actuele vakantie aanbiedingen