Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Zoek functie placeholder
Efteling teview

Efteling review

Efteling review

Boek hier de beste aanbiedingen

De Efteling

Inhoudsopgave:

Efteling review

Wil je graag ervaringen lezen over de Efteling dan kun je hier terecht voor informatie, ervaringen en tips. Al heel mijn leven woon ik ontzettend dichtbij de Efteling. In alle fases van het leven heb ik dan ook met regelmaat genoten van dit park.

Als peuter, kleuter en schoolkind ging ik vaak met mijn ouders naar de Efteling. We hadden bijna ieder jaar een abonnement. In mijn tienerjaren had ik ook een abonnement en ging ik met mijn vrienden naar de Efteling. Als jong volwassene ging ik er heen met mijn partner of vriendinnen. Toen ik moeder werd nam ik weer een Efteling abonnement om ook mijn kinderen te kunnen laten genieten van de Efteling.

Nu is het wachten op de volgende fase…. Dat ik als oma met mijn kleinkinderen naar de Efteling ga. Maar dat gaat nog wel even duren.

Informatie over de Efteling

Op 31 mei 1952 werd het Sprookjesbos geopend. De eerste sprookjes zijn: Doornroosje, Sneeuwwitje, De Kikkerkoning, De Magische Klok, De Chinese Nachtegaal, Het stoute Prinsesje, De zes Dienaren, Het Kabouterdorp, Vrouw Holle en Kleine Boodschap. In 1952 betaalde je 80 cent (€ 0,36) voor een toegangskaartje.

Door de jaren heen wordt het park verder uitgebreid. Er komen meer sprookjes, de eerste stoomtrein met locomotief Aagje rijdt vanaf 1969 door het park en in 1978 opent het Spookslot haar deuren.

In de jaren 80 worden er meer grote attracties gebouwd zoals Carnaval Festival, de Python, de Bobbaan en de Fata Morgana.

In 1992 wordt het 40 jarig bestaan gevierd en opent het Efteling hotel. Droomvlucht en de imposante ingang zijn ook gebouwd in de jaren 90.

In de jaren die daarop volgen wordt het park verder uitgebreid en komen er ook nog 2 vakantieparken en een hotel bij. In 2024 opent het allernieuwste hotel, Efteling Grand Hotel.

Onze review

Wij vinden de Efteling een super mooi park waar je niet snel op uit gekeken raakt. Het park is altijd netjes onderhouden, er werkt vriendelijk personeel en de attracties zijn erg leuk. Omdat we al zo vaak in de Efteling zijn geweest zal ik onze favoriete attracties benoemen en tips geven voor een dagje Efteling.

 

De leukste attracties voor kleine kinderen

Aangezien ik zelf nog in de jonge kinderen zit weet ik welke attracties favoriet waren (en zijn) bij mijn kids. Vaak liepen we dezelfde ronde door het park. We begonnen in het Sprookjesbos en kwamen dan uit bij de Droomvlucht. Na de droomvlucht gingen we in de draaimolen of liepen een rondje door het Land van Laaf.

Toen ze wat ouder waren draaiden ze ook graag een rondje mee in de Carrousel om vervolgens door te wandelen naar de Carnaval Festival. Nadat we Jokie en Jet de groeten hadden gedaan liepen we dan door naar het speeltuintje Kleuterhof bij Restaurant Kashba of we gingen richting de Pagode en de bootjes.

Na deze ronde waren ze vaak al behoorlijk moe en gingen we weer op huis aan.

Hieronder vind je de top 3 van onze kinderen:

 

 

Het Sprookjesbos

Het Sprookjesbos is superleuk om met (kleine) kinderen doorheen te wandelen. Ze kijken hun ogen uit in het bos. In het Sprookjesbos kom je Sneeuwwitje, Roodkapje, Doornroosje, de kabouters en nog veel meer leuke Sprookjesbos bewoners tegen.

In het Sprookjesbos zijn  29 sprookjes te vinden. Lees hier meer informatie over alle sprookjes in het Sprookjesbos.

Zelf vind ik het Sprookjesbos het leukst als het donker begint te worden. Het bos is dan prachtig verlicht. Helaas kun je niet altijd genieten van een Sprookjesbos dat in het donker is gehuld. Tijdens de Winter Efteling kun je hier zeker van genieten.

Carnaval Festival

Het Carnaval Festival, ofwel het Poppenfestival zoals het hier genoemd wordt is een rit van 8 minuten waarbij Jokie & Jet je meenemen op reis naar verschillende landen! Maak kennis met diverse culturen en feest mee met alle rode neuzen ter wereld. Ontdek de verschillen en overeenkomsten in Carnaval Festival. Het enige nadeel van het Carnaval Festival…. Het liedje blijft de hele dag in je hoofd zitten.

 

Droomvlucht

Droomvlucht is een prachtige attractie die geopend is in 1993. In deze betoverende wereld met elfen en trollen komen eenhoorns en bosdieren tot leven. En wanneer de nacht valt, zweven de steden gewichtloos door de duisternis. Tot het daglicht terugkeert en iedereen in het betoverende bos weer gelukkig ontwaakt in deze indoor attractie Droomvlucht.

Mijn kinderen vinden het geweldig om een ritje te maken in Droomvlucht. Ze zien ook steeds iets nieuws lijkt wel. Ze zoeken konijntjes, elfjes en reeën en wijzen deze dan enthousiast aan. De sterrenhemel en de zwevende steden bekijken ze met open mond. Om vervolgens tussen de bomen door naar beneden te suizen in de wereld van de trollen. En als het ritje dan klaar is hoor ik ze zeggen ”nog een keer mama”.

De leukste attracties voor oudere kinderen

Zijn je kinderen al wat ouder dan vinden ze het Carnaval Festival toch wel te kinderachtig. Ze hebben dan interesse in andere attracties zoals een van de achtbanen, de Piraña of de Fata Morgana.

Hieronder staan de favoriete attracties van mijn oudste zoon. De oudste geeft niks om achtbanen dus ik benoem de achtbanen later in dit artikel.

Sirocco

Sirocco is in plaats gekomen van Monsieur Cannibale. In 2022 opende Sirocco. Je stapt samen in een schuitje en gaat op handelsreis met Sindbad! Beleef een duizelingwekkend avontuur totdat de storm weer gaat liggen.

Het leukste is als je zelf mee draait zodat je nog meer rondjes draait. Pas op je verlaat duizelig het schuitje.

Piraña

De Piraña is een wildwaterbaan. Tijdens de rit vaar je over een wilde rivier langs watervallen, rotsen en totempalen. De stroomversnelling bepaalt jouw route want je kunt niet sturen. De wildwaterbaan is 350 meter lang. Het is dus een hele opgave om droog uit de Piraña te stappen.

Plezier is gegarandeerd als je het niet erg vindt om (een beetje) nat te worden.

Fata Morgana

De Fata Morgana is een attractie die je meevoert langs verschillende werelden in het Oosten. Je stapt in een boot en vaart langs wijken vol armoede maar ook rijkdom. Een reus beschermt het meest waardevolle bezit van de sultan: zijn edelstenen, zilveren kandelaren en goudstukken.  Terwijl de sultan zich omringt met vrouwen, pracht en praal, vullen de duistere gevangenissen zich met criminelen en ratten.

Kleine kinderen kunnen de Fata Morgana nog een beetje spannend vinden maar de wat oudere kinderen vinden het een mooie attractie waar veel te zien is.

De stoerste attracties van de Efteling

Heb je zin een stoere attractie waar je een echte adrenalinekick van krijgt dan zijn er wel wat opties in de Efteling. Zo kun je een ritje maken in de volgende achtbanen en attracties:

 • Baron 1898
 • Joris en de Draak
 • Python
 • De Halve Maen
 • Vogelrok
 • De Vliegende Hollander
 • Villa Volta

Mijn favoriete stoere attracties in de Efteling zijn:

Joris en de Draak

Met stip op 1 staat bij mij Joris en de Draak. Dit is mijn meest favoriete attractie in de Efteling.
Heerlijk om keihard (75km/h) te gaan in deze houten achtbaan. De bedoeling is dat je de draak verslaat. Er zijn 2 banen die tegen elkaar strijden. Je kiest voor water of voor vuur om de draak te verslaan.Versla de draak die het koninkrijk teistert. Alle krijgers worden uitgedaagd één van de banen te kiezen en met ‘Water’ of ‘Vuur’ het beest te kloppen. Degene die hierin het snelst slaagt, krijgt alle eer na een rit in deze houten racerachtbaan.

Villa Volta

De Villa Volta vind ik toch wel zo’n indrukwekkende attractie. Na het verhaal van Hugo stap je zijn huis binnen. Maar dit huis is niet zomaar een huis….

In de achttiende eeuw trokken de Bokkenrijders plunderend en brandstichtend door het platteland. Leider van dit boevenpak, Hugo van den Loonsche Duynen, belandde na een lange tocht bij de Abdij van Postel. Wat hij daar zag, vervulde zijn hebzucht. Nergens waar ook ter wereld kon hij nog vrede vinden. Zelfs niet in zijn eigen statige huis. Treed binnen voor een duizelingwekkende rit in dit draaiende huis.

Baron 1898

Ben je niet bang voor een beetje hoogte dan is de Baron echt iets voor jou. Om de mijn te betreden laat Baron 1898 je 37,5 meter omlaag storten! Snel, probeer het goud in de ondergrondse gang te bemachtigen voordat de Witte Wieven jouw kans op rijkdom saboteren tijdens deze dive coaster rit.

Het mooie aan deze attractie is dat er net als bij zo veel attracties een mooi verhaal aan vast zit. Tijdens het wachten in de rij word je al vermaakt.

Efteling shows

In de Efteling zijn 6 verschillende shows die je kan gaan bekijken. Alle shows zijn gratis te bewonderen. Daarnaast kun je in de Efteling ook nog de Efteling bewoners ontmoeten en begroeten. De volgende shows zijn te zien in de Efteling:

 • Raveleijn
 • Jokie en Jet
 • Sprookjesboomshow
 • Sprookjessprokkelaar
 • Virginie en Otto Charlatan
 • Aquanura

Eten en drinken

Even iets drinken of eten? Wat dacht je van een snelle hap, een Bourgondisch diner of een smakelijke pannenkoek. In het park vind je diverse eetgelegenheden.

Er zijn 15 eetgelegenheden te vinden in de Efteling. Lees er hier alles over.

Wanneer wij naar de Efteling gaan kiezen we vaak voor een snelle hap. Onze favoriete restaurant is Station de Oost. Hier kun je namelijk binnen en buiten eten en je hebt de keuze uit verschillende maaltijden zoals:

 • Fruit, sappen en vers belegde broodjes
 • Friet en snacks
 • Döner kebab en Turkse pizza
 • Koek, saucijzenbrood of iets drinken

 

Onze tips voor een dagje Efteling

Reserveer van te voren en kies een rustige dag:

Wanneer je gaat reserveren kijk dan ook even naar de drukteverwachting van de dag dat je wilt gaan. De Efteling heeft hier een speciale kalender voor gemaakt. Het is slim om te kiezen voor een rustige dag. Zo haal jij meer uit je dagje Efteling.

Koop kaartjes met korting:

Een dagje Efteling is niet goedkoop. En zeker niet als je met het hele gezin gaat. Probeer daarom kaartjes te kopen met korting. Bij de Albert Heijn kun je soms sparen voor korting. Is deze actie niet geldig kijk dan eens op de pagina van de Efteling. Hier kun je tickets kopen tegen verschillende tarieven.

Denk aan je parkeerkaart:

Bij de Efteling zijn veel parkeerplaatsen. Het parkeertarief voor gemotoriseerde voertuigen bedraagt € 12,50 per dag. Je kunt online een parkeerticket kopen of in het park.

Let op: parkeer niet in de omgeving van de Efteling. Je riskeert dan namelijk een boete.

 Voor elektrische auto’s zijn er (betaalde) oplaadpunten aanwezig. Je dient hiervoor zelf een laadkabel mee te nemen. Je kunt tot anderhalf uur voor sluitingstijd het parkeerterrein oprijden.

Bekijk het weerbericht voor je gaat:

Bekijk op de dag zelf het weerbericht en pas hier je kleding op aan. Wordt er regen verwacht? Neem dan een paraplu mee of een poncho. Wordt het stralend weer? Vergeet dan de zonnebrandcrème of een petje niet.

Maak van te voren een planning:

Samen met het gezelschap dat je gaat is het slim om een planning te maken. Laat iedereen bijvoorbeeld 3 attracties of shows opschrijven die hij/zij zeker niet wil missen. Wanneer je deze lijstjes hebt is het handig om de plattegrond van de Efteling erbij te pakken en een looproute te kiezen. Zo wandel je op een efficiënte manier door de Efteling. Je haalt dan het meeste uit je dag.

Wil je ook shows gaan bekijken? Check dan hoe laat de shows beginnen en ga ruim op tijd die kant op. Stel eventueel een reminder in zodat je de show zeker niet mist.

Download de app

Toch is het ook wel handig om de Efteling app te downloaden. In de app kun je namelijk de actuele wachttijden zien. Soms is het dus handig om je looproute toch aan te passen als het bij een attractie een stuk rustiger is dan bij een andere attractie. Daarnaast zie je in de app ook de openingstijden van de restaurants e.d.

Neem eten mee:

Om je dagje Efteling minder duur te maken kun je ervoor kiezen om je eigen eten en drinken mee te nemen. Tip: Stap samen in de bootjes en geniet hier van je maaltijd. De vaartocht duurt 20 minuten.

Praktische informatie

Lees op de pagina vol praktische informatie alles over:

 • Prijzen
 • Gesloten attracties
 • Contact en route
 • Parkeren
 • Openbaar vervoer
 • Fietsenstalling
 • Bezoekers met een beperking
 • Huisdieren en hulphonden
 • Attractiefoto’s
 • Single rider wachtrij
 • Betaalmogelijkheden
 • WiFi locaties
 • Attracties met babyswitch
 • Babyverzorging
 • Wandelwagenverhuur
 • Garderobe
 • Souvenirswinkels
 • EHBO-post
 • Gevonden voorwerpen
 • Roken

 

 

Anderen bekeken ook...

De Efteling

Overnachten Efteling

Pretpark aanbiedingen Nederland

5 x pretpark overnachtingen

Laatst toegevoegd

Populaire Thema's

Actuele vakantie aanbiedingen